SIFIR AYRIMCILIK DERNEĞI TÜZÜĞÜ

MADDE 1- KURULUŞU:

  • “Sıfır Ayrımcılık Derneği ” adıyla bir dernek kurulmuştur. Kısa adı “Sıfıray-Der”dir.
  • Derneğin Genel Merkezi İstanbul’dadır.
  • Dernek il ve ilçelerde Şube ve temsilcilik açabilir.

MADDE 2- DERNEĞİN AMAÇ VE İLKELERİ:

A) DERNEĞİN AMACI

Derneğin amacı ekonomik, sosyal ve kültürel olarak riskli ve dezavantajlı toplulukların, sosyal kültürel açıdan gelişme gösterebilmesi ve bu topluluklara yönelik önyargı ve ayrımcılığa karşı toplumu, diyalog ve dayanışma çerçevesinde bütünleştirme çalışmaları yapmak ve sosyal ekonomik, kültürel, sportif faaliyetlerde bulunmak, insani yardım ve sosyal dayanışma çalışmaları yapmaktır. Ayrıca herkes farklı, herkes eşit ilkesi temelinde çok-kültürlü bir yaşamın koşullarını yaratmaya geliştirmeye ve korumaya yönelik çalışmalar yaparken bu toplulukların kendi içlerinde ve tüm toplumla maddi manevi dayanışma ilişkilerini kurmak, geliştirmek, korumak ve ilerletmektedir.

B) DERNEĞİN İLKELERİ

Sıfır Ayrımcılık Derneği,

  • Hükümet dışı, devletlerden ve devletler birliklerinden siyasi partilerden bağımsız gönüllü bir sivil toplum örgütüdür.
  • İnsanı önceliğine koyarak insan haklarının evrenselliğini savunmaktadır.
  • Dezavantajlı riskli toplulukların dayanışmasının dayanışma esasına dayalı toplumsal yaşam anlayışının belirleyici önemde olduğunu kabul eder.
  • Irk, dil, din, renk, cinsiyet, siyasi görüş ve benzeri nedenlerle yapılan her türlü ayrımcılığa karşı mücadele eder.
  • Her koşulda farklı kültürlere ilişkin önyargılara karşı bilinçlenmeyi teşvik eder.
  • Her yerde ve her koşulda ayrımcılığa karşı çıkar,
  • Herkes için, her yerde ve koşulda adil yargılanma ve savunma hakkını savunur.

MADDE 3- DERNEĞİN YAPACAĞI İŞLER

  • Sosyal, ekonomik, kültürel, hukuki, eğitsel, bilimsel, sportif alanlarda faaliyetlerde bulunmak, üyelerinin sosyal, kültürel, sportif, mesleki ve bilimsel yaşantılarına katkıda bulunacak çalışmalar yapmak, üyeleri arasında dayanışmayı sağlamak ve benzer konularda faaliyet gösteren diğer ulusal ve uluslararası dernek ve vakıflar ile yardımlaşma ve dayanışmada bulunmak.
  • Dernek amaç ve konularıyla ilgili faaliyetler yürüten diğer kişi ve kuruluşlarla ortak çalışmalarda bulunarak kamuoyunda ekonomik ve kültürel olarak dezavantajlı topluluklara yönelik önyargıların giderilmesini, tanınırlığını, saygınlığının korunmasını ve arttırılmasını sağlayıcı çalışmalar yapmak.
  • Derneğin amacına uygun olarak açık oturumlar, konferanslar, seminerler, paneller, sempozyumlar, her türlü toplantı ve gösteriler yapmak, konserler düzeniemek, sergiler açmak, yarışmalar düzenlemek, ödüller koymak ve vermek.
  • İnsanlar arasında ırk, renk, dil, din ve siyasal görüş ayrılıklarından bağımsız olarak dostluk ve iş birliği duygularını güçlendirici faaliyetlerde bulunmak.
  • Derneğin amacına uygun Vakıflar kurmak.
  • Dernek Tüzüğünün 2. maddesindeki amacını gerçekleştirmek için iktisadi işletmeler kurmak.
  • Sağlanan karı üyelerine paylaştırmamak, gelir faiz veya başka adlarla üyelerine aktarmamak şartıyla üyelerinin yiyecek, giyecek gibi zaruri ihtiyaç maddelerini ve diğer mal ve hizmetlerle kısa vadeli kredi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sandık kurmak.
  • Üyelerin kültürel ve sosyal faaliyetlere katılarak dernek kuruluş amacına uygun olarak kamu yararına çalışma yapmalarını sağlamak.
  • Aynı amacı taşıyan ulusal ve uluslararası kuruluşlarla iş birliği yapmak, gerektiğinde genel kurul kararı ve diğer yasal koşulları tamamlayarak yurt dışında şube açmak.
  • Toplumsal katılıma her bireyin kendi kendine yeterliliğinin sağlanması için gerekli eğitimi, uzman desteğini ekipmanları sağlamak ve destek amaçlı projeler oluşturarak bu çalışmalara yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde katılımı organize etmek.
  • Lokal ve misafirhane açmak ve işletmek.
    Ekonomik ve kültürel olarak dezavantajlı topluluklara yönelik kalkınma programları geliştirerek bu topluluklara yönelik eğitim ve her türlü teknik olanak ve desteği sağlamak.
  • Dernek içerisinde oluşturulacak çalışma grupları, komiteler ya da uzman kişiler aracılığıyla araştırma, inceleme ve etütler yapmak; öneri ve ihtiyaçları saptamak ve duyurmak.
  • Her türlü sağlık, eğitim, çevre gibi kamusal konularla yetersizliklerin giderilmesinde teşvikte bulunmak, katılımcı modeller oluşturarak toplumsal yardımlaşma ve dayanışmayı sağlayacak kamusal imkanları açığa çıkarmak ve birleştirmek.
  • Genel kalkınma programları yürütmek, küçük üreticilerin ulaşılabilirliğini sağlayıcı olanaklar geliştirmek, koruyucu sağlık programları oluşturmak, eğitici ve bilgilendirici faaliyetler yapmak, bu konularla ilgili paneller, söyleşiler düzenlemek.
  • Üyeleri arasında ve tüm toplum katmanlarında yardımlaşma ve dayanışma ruhunu yaymak; ihtiyaç sahiplerine eğitim, gıda, giyim, sağlık, kira, yakacak vb. acil ihtiyaç alanlarında ayni ve nakdi her türlü yardımda bulunmak.
  • Yurtiçinde ve yurt dışında meydana gelen deprem, sel, yangın heyelan ve savaş gibi her türlü doğal ve sosyal felaketlerde ihtiyaç sahibi bölgeye ve insanlara maddi-manevi yardımda bulunmak, bu maksatla afet hallerinde görevlendirilmek üzere ekipler hazırlamak ve gerekli olan ihtiyaç malzemesini hazır bulunduracak depolama faaliyeti yapmak, felaketlerin duyurulması ve yardım toplanması ile ilgili yayınlar yapmak, yardım toplamak, yardımlaşma konularında halkımızı bilinçlendirici çalışmalarda bulunmak, diğer insani yardım kuruluşlarıyla işbirliği yapmak, yardım toplama hususunda kanunların izin verdiği tüm alanlarda çalışma yapmak.
  • Kimsesiz, yaşlı, dul, yetim, öksüz, sokak çocukları, yurdundan ayrı kalmışları, mültecileri, yoksulluk içinde olanları ayni ve nakdi yardımla desteklemek.
  • Mültecilerin, sığınmacıların, göçmenlerin, geçici sığınma hakkı arayan ve ikincil koruma prosedürüne girebilecek insanların karşılaştığı sorunların, ulusal ve uluslararası kuruluşlar ve toplum tarafından anlaşılabilmesi için bilgilendirici, farkındalık oluşturucu ve duyarlılık artırıcı çalışmalar yapmak.
  • Mültecilerin, sığınmacıların, göçmenlerin, geçici sığınma hakkı arayan ve ikincil koruma prosedürüne girebilecek insanların temel insan haklarından yararlanması ve temel insani ihtiyaçlarının karsılanması için çalışmalar yapmak; bu amaca yönelik seminer, konferans ve panel gibi eğitim çalısmaları düzenlemek.
  • Mültecilerin, sığınmacıların, göçmenlerin, geçici sığınma hakkı arayan ve ikincil koruma prosedürüne girebilecek kişilerin temel insani ihtiyaçlarını, beslenme, barınma, sağlık, eğitim ve çalışma gibi alanlarda karşılamak için çalışmalar yapmak. Yardım ve destek faaliyetlerini organize etmek, aş evleri, sosyal marketler, sosyal hizmet birimleri, eğitim ve sağlık destek birimleri, rehabilitasyon merkezleri gibi tesisler kurmak ve işletmek. Sosyal, ekonomik ve kültürel ihtiyaçların giderilmesi için çalışmalar yapmak ve bu alanda faaliyet gösteren kuruluşlarla işbirliği yapmak.
  • Öğrencilere burs vermek.
    Kişisel, toplumsal veya coğrafi imkânsızlıklar nedeniyle eğitim ihtiyaçlarını hiç ya da yeterince karşılayamayan insanlara eğitim yardımında bulunmak.
  • Gıda Bankacılığı kapsamında; bağışlanan her nevi ürün ve üretim fazlası, paketleme veya kodlama hatası sebebiyle piyasaya sürülememiş sağlığa uygun ve son kullanma tarihi geçmemiş her türlü gıda, temizlik, giyim, kişisel bakım, konaklama ve ısınma ürünleri gibi temel ihtiyaç ürünlerini tedarik etmek, uygun şartlarda depolamak ve bu ürünleri doğrudan veya değişik yardım kuruluşlar vasıtasıyla ihtiyaç sahiplerine ve doğal afetlerden etkilenenlere ulaştırmak.
  • Gıda Bankacılığından yararlanan bireylerin temel ihtiyaç tedarikine olan ihtiyacını azaltmaya yönelik olarak istihdamın artırılma için çalışmalar yürütmek, bunun için Kamu, Sivil toplum ve özel sektör kuruluşlar ile iş birliği yapmak, afet durumlarında temel ihtiyaç gereksinimlerini sağlamak, afet bölgelerinde çalışmalar gerçekleştirmek.

Derneğin Faaliyet Alanı

Dernek, sosyal, sağlık, eğitim, yardım, barınma alanlarında yurt içinde ve yurt dışında faaliyet gösterir.

ÜYELİK, GİRME, ÇIKMA, ÇIKARILMA VE ÜYELİĞİN DÜŞMESİ:

MADDE 4- DERNEK ÜYELİĞİ:

Dernekler Yasasının öngördüğü koşulları taşıyan, derneğin amaç ve ilkelerini benimsemiş ve bu doğrultuda çalışmayı kabul etmiş herkes derneğe üye olabilir.

MADDE 5- DERNEĞE GİRME:

Üye olmak isteyenler şube bulunan yerlerde şubeye, şube bulunmayan yerlerde en yakın şubeye başvurur ve üye giriş bildirimini doldurur. Şube yönetim kurulları otuz gün içinde başvuruları karara bağlar ve başvuru sahibine sonucu yazılı olarak bildirir. Üyelik başvurusu, gerekçeleri gösterilerek reddedilebilir. Ret kararlarına karşı bildirim tarihinden itibaren 15 gün içinde Genel Yönetim Kuruluna itiraz edilebilir. Genel Yönetim Kurulu ilk toplantısında itirazı inceleyerek karar verir. Genel Yönetim Kurulu kararına karşı ilk genel kurula yazıyla itiraz hakkı vardır ve bu kurulun vereceği karar kesindir.

MADDE 6-ÜYENİN HAKLARI ve YÜKÜMLÜLÜKLERİ:

Faaliyetlere katılma, eşitlik ilkesi:

Dernek üyeleri eşit haklara sahiptirler. Demek, üyeleri arasında dil, ırk, renk, cinsiyet, din ve mezhep, aile, zümre ve sınıf farkı gözetemez; eşitliği bozan veya bazı üyelere bu sebeplerle ayrıcalık tanıyan uygulamalar yapamaz. Her üyenin, derneğin faaliyetlerine ve yönetimine katılma, mali ve yönetsel açıdan denetleme hakkı vardır. Dernekten çıkan veya çıkarılan üye, demek malvarlığında hak iddia edemez.

Oy hakkı:

Her üyenin kayıtlı bulunduğu şube genel kurulunda bir oy hakkı vardır; üye, oyunu şahsen kullanmak zorundadır. Üyeler demek genel kurulunda da oy kullanır.

Üyenin Yükümlülükleri:

Her üye, derneğin amacına ve tüzükte belirtilen ilkelerine uygun davranmak, özellikle demek ilkelerine aykırı davranışlardan kaçınmakla yükümlüdür.
Üyelik ödentisi yıllık 50 TL’dir. Demekten çıkan veya çıkarılan üye, üyelikle bulunduğu sürenin ödentisini vermek zorundadır.

MADDE 7- DERNEKTEN ÇIKMA:

Her üye, ayrılma isteğini yazılı olarak bağlı bulunduğu şubeye bildirmek koşuluyla demekten ayrılabilir.

MADDE 8 ÜYELIKTEN ÇIKARILMA:

Dernek üyelerinden herhangi birisinin dernek amaç ve ilkelerine aykırı davranışlarda bulunması halinde, ilgili şube yönetim kurulu şikâyet üzerine ya da kendiliğinden, ilgili üye hakkında soruşturma yapar ve sonucu kendi görüşü ile birlikte 1 ay içerisinde Genel Yönetim Kurulu’na bildirir. Genel Yönetim Kurulu kendisine ulaştırılan soruşturma dosyalarını 1 ay içerisinde Denetleme Kurulu’na intikal ettirir. Genel Yönetim Kurulu da kendiliğinden herhangi bir üyenin cezalandırılması amacıyla Denetleme Kurulu’na başvurabilir.
Denetleme Kurulu, üyeye yazılı savunmasını bildirmesi için 15 günden az olmamak üzere süre verir. İlgili üye, savunma süresi içerisinde sözlü savunma yapmak istediğini bildirmesi halinde, sözlü savunma için gün ve saat belirlenerek, üyeye yazılı olarak bildirilir. Üyenin süresinde yazılı savunma yapmaması ya da sözlü savunma için belirlenen günde savunma için hazır bulunmaması halinde, savunma yapmaktan vazgeçmiş sayılır ve Denetleme Kurulu dosya üzerinden karar verir.
Denetleme; Tüzüğün 9. maddesine aykırı eylemler için geçici ya da kesin olarak üyelikten çıkarma cezası verir.
Denetleme Kurulu’nun ceza kararlarına karşı, ilgili üye, Dernek Genel Kurulu nezrinde itiraz edebilir. İtiraz hakkında ilk Genel Kurulda karar verilir Genel Kurulun kararı kesindir.

MADDE 9- ÜYELİKTEN ÇIKARILMA NEDENLERİ:

Üye dernek amacına ve ilkelerine aykırı söz ve davranışlarda bulunması halinde üyelikten çıkarılır.

MADDE 10- DERNEK ÜYELİĞİNİN KENDİLİĞİNDEN SONA ERMESİ:

Aşağıdaki hallerde dernek üyeliği kendiliğinden sona erer:

  • Üyenin ölmesi
  • Üyeliğe ilişkin yasal engellerin doğması veya üyeliğe ilişkin yasal koşulların yitirilmesi
  • Üyelik ödentisinin yazılı bildirime rağmen 30 gün içerisinde ödenmemesi.

Üyeliği kendiliğinden sona erenlerin durumu, Şube yönetim kurulları tarafından en geç 1 ay içerisinde Genel Merkeze bildirilir.

MADDE 11- DERNEĞİN ORGANLARI:

Derneğin organları şunlardır.

  • Genel Kurul
  • Genel Yönetim Kurulu
  • Denetleme Kurulu

GENEL KURUL

MADDE 12- KURULUŞU:

Genel Kurul, derneğin en yetkili organıdır. Genel Kurul, tüm merkez ve şube üyelerinden oluşur.

MADDE 13- GÖREV VE YETKİLERİ:

Genel Kurul:

  • Dernek organlarını seçmek. (Genel Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu),
  • Dernek tüzüğünü değiştirmek.
  • Dernek Genel Kurulunca seçilen organların raporlarını incelemek, bu kurulları aklamak, değiştirmek, kabul etmek ya da haklarında dava açmaya yetki vermek.
  • Genel Yönetim Kurulunca hazırlanacak bütçeyi görüşüp, aynen veya değiştirerek kabul etmek,
  • Bir sonraki dönemin yeni çalışma konularını saptamak,
  • Derneğe gerekli taşınmaz ve taşınır malların satın alınması, satılması, ipotek edilmesi veya ipoteğin çözülmesi, bağışlanması veya devredilmesi hususlarında Genel Yönetim Kuruluna yetki vermek.
  • Derneğin uluslararası faaliyetlerde bulunmasına, yurtdışındaki dernek veya kuruluşlara üye olarak katılmasına veya ayrılmasına, yabancı derneklerin derneğe katılmasına karar vermek.
  • Derneğin ulusal ve uluslararası federasyon kurmasına, kurulmuş federasyonlara katılmasına veya ayrılmasına, yurt dışında şube ve temsilcilik açılmasına, yurt dışında dernek veya üst kuruluş kurmasına veya yurt dışında kurulmuş dernek veya kuruluşlara katılmaya karar vermek,
  • Dernekten çıkarılan üyelerin itirazlarını incelemek ve karara bağlamak,
  • Derneğin feshine karar vermek,
  • Dernekler Yasası ve diğer ilgili mevzuatta Genel Kurulca yapılması belirtilen görevleri yerine getirmek.

I) İl ve ilçelerde şube ve temsilcilik açılmasına ve açılmış şube ve temsilciliklerin kapatılmasına karar vermek.

GENEL KURUL TOPLANTILARI

MADDE 14- OLAĞAN TOPLANTI:

Dernek Genel Kurulu olağan toplantıları 2 yılda bir Ekim ayı içerisinde yapılır. Genel Kurul olağan toplantı tarihi Genel Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Dernek organları 2 yıl için seçilir.

MADDE 15- OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI:

Genel Kurul, yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı başvurusu üzerine, Genel Yönetim Kurulunca olağanüstü toplantıya çağrılır.
Denetleme Kurulu ve dernek üyelerinin beşte birinin yazılı isteğine rağmen Genel Yönetim Kurulu, bir ay içerisinde genel kurulu toplantıya çağırmazsa: üyelerden birinin başvurusu üzerine, sulh hâkimi, üç üyeyi genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir

MADDE 16- TOPLANTIYA ÇAĞRI:

Genel Yönetim Kurulu, Genel Kurula katılacak üyeler en az on beş gün önceden, günü saati, yeri ve gündemi bildirilerek toplantıya çağrılır. Bu çağrıda çoğunluk sağlanamaması nedeniyle toplantı yapılmazsa, ikinci toplantı günü ile ikinci toplantı günü arasında bırakılacak zaman bir haftadan az olamaz. Genel Kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.

MADDE 17- TOPLANTI YERİ:

Genel Kurul toplantıları dernek merkezinin bulunduğu yer ile Genel Yönetim yerden başka bir yerde yapılamaz.

MADDE 18- TOPLANTI YETER SAYISI:

Genel Kurul, dernek tüzüğüne göre Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin yarısından bir fazlasının katılmasıyla toplanır. İlk toplantıda yeter sayı sağlanamazsa ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu ikinci toplantıya katılan üye sayısı Dernek Yönetim ve Denetim Kurulları üye tam sayısı toplamının iki katından az olamaz.

MADDE 19- TOPLANTININ YAPILIŞI:

Dernek Genel Kurul toplantıları bildirilen gün, saat ve yerde yapılır.
Genel Kurula katılacak üyeler, Genel Yönetim Kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler
18. maddede belirtilen tam sayı sağlanmışsa, durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı Yönetim Kurulu Başkanı veya görevlendireceği Yönetim Kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Açılıştan sonra toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve yeteri kadar başkan vekili ile kâtip seçilir.
Toplantının yönetimi Genel Kurul Başkanına aittir. Katipler toplantı tutanağını düzenler ve başkanla birlikte imzalar. Toplantı sonunda bütün tutanak ve belgeler Yönetim Kuruluna verilir.

MADDE 20- TOPLANTIDA GÖRÜŞÜLECEK KONULAR:

Genel Kurul toplantısında yazılı gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin onda biri tarafından görüşülmesi istenen konuların gündeme alınması zorunludur.

MADDE 21- GENEL KURULDA OY VERME VE KARAR ALMA USULÜ:

Genel Kurula genel merkez ve şubelerdeki tüm üyeler katılıp oy kullanabilir Tüzük değişikliği ve fesih dışındaki kararlar katılan üyelerin salt çoğunluğu ile alınır. Tüzük değişikliği ve derneğin feshi kararları ancak toplantıya katılan üyelerin üçte iki çoğunluğuyla alınabilir.


Hiçbir dernek üyesi, dernek ile kendisi, eşi, üstsoyu ve altsoyu arasındaki bir hukuki işlem veya uyuşmazlık konusunda alınması gereken kararlarda oy kullanamaz.


Dernek organlarının seçimi gizli oy ve açık tasnif ile yapılır.

GENEL YÖNETİM KURULU

MADDE 22- KURULUŞU:

Genel Yönetim Kurulu Genel Kurulca iki yıl süre için seçilen 7 asıl üyeden oluşur. Asıl üye sayısı kadar da yedek üye seçilir.

MADDE 23- GÖREV VE YETKİLERİ:

Genel Yönetim Kurulu:

  • Derneğin amacının gerektirdiği çalışmaları yapmak, kararları almak ve bunları uygulamak,
  • Derneğin bütçesini uygulamak, yeni bütçeyi tasarlamak ve kayıtları yürütmek,
  • Dernek Genel Kurulunu olağan ve olağanüstü toplantıya çağırmak,
  • Genel Kurul toplantılarının gündemini hazırlamak,
  • Dernek Genel Kurulu’nun şube açılmasına karar vermesi halinde, şube kurucularına yetki vermek ve temsilcilik açmak,
  • Derneğin çalışmalarına ilişkin Genel Kurulda alınan kararları yürütmek,
  • Gerekli bulduğu konularda ve alanda komisyonlar, kurullar, komiteler, sekreterlikler kurmak ve kaldırmak, dernek işlerini yürütmek üzere dernek üyelerinden bir veya birkaçına görev ve yetki vermek,
  • Derneğin iç işleyişine ve özellikle kuracağı komisyon, kurul ve komitelerin işleyişine ilişkin iç yönetmelikler hazırlamak ve yürürlüğe koymak,
  • Yasadan, tüzükten, hazırlanacak iç yönetmeliklerden ve Genel Kurul kararlarından doğan başka her türlü çalışmaları yapmak.

MADDE 24-GENEL YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI:

Genel Yönetim Kurulu on beş günde bir olağan ve ayrıca üyelerden iki kişinin talebi üzerine olağanüstü olarak toplanır Genel Yönetim Kurulu, ilk toplantısında üyeleri arasından bir Genel Başkan, bir Genel Sekreter ve bir Genel Sayman seçer.

MADDE 25- GENEL BAŞKAN:

Genel Başkan. Genel Yönetim Kurulu adına derneği temsil eder Genel Yönetim Kuruluna başkanlık eder, gerektiğinde dernek adına demeç verir Genel Sekreter Genel Başkanın yokluğunda Genel Başkanın görevlerini yapar ve yetkilerini kullanır.

MADDE 26- GENEL SEKRETER:

Genel Sekreter, derneğin bulun yönetim ve yazı işlerini yürütür. Genel Başkanın yokluğunda genel başkanın görevlerini yapar ve yetkilerini kullanır.

MADDE 27- GENEL SAYMAN:

Genel Sayman, derneğin malı işlerini yürütür ve hesaplarını tutar.

DENETLEME KURULU

MADDE 28-KURULUŞU VE GÖREVLERİ:

Denetleme Kurulu üç asil ve üç yedek üyeden oluşur. Denetleme Kurulu üyeleri Genel Kurulca seçilir Denetleme Kurulu üyeliği için önerilen ya da aday olan üyelerden aldıkları oy sayısına göre ilk üçü asil, üçü yedek üye olur Oylama gizli oy açık tasnifle yapılır Denetleme Kurulu, Genel Yönetim Kurulunca düzenlenen bütçe uygulamasını ve harcamaları denetler, disiplin cezalarını verir Denetleme Kurulu en az üç ayda bir toplanır. Dernek hesaplarını ve ilgili defterleri inceler, görülen eksiklikler için Yönetim Kurulunu uyarır. Denetleme sonuçlarını gösteren raporlarını Genel Kurula sunar.

MADDE 29- DİSİPLİN CEZALARI:

Denetleme kurulu aşağıda sayılan disiplin cezalarını verebilir:

  • Uyarma,
  • Kınama,
  • Üyelikten çıkarma,

MADDE 30- Derneğin İç Denetimi

Dernekte genel kurul yönetim kurulu veya denetim kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel kurul, yönetim kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, denetim kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
Denetim kurulu tarafından en geç yılda bir defa derneğin denetimi gerçekleştirilir. Genel kurul veya yönetim kurulu, gerek görülen hallerde denetim yapabilir veya bağımsız denetim kuruluşlarına denetim yaptırabilir.

Madde 31- Derneğin Borçlanma Usulleri

Dernek amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde yönetim kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi nakit olarak ta yapılabilir. Ancak bu borçlanma derneğin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve derneği ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz.

MADDE 32- ŞUBE ve TEMSİLCİLİKLER

ŞUBE VE TEMSİLCİLİKLERİN KURULUŞU:
Dernek, gerekli görülen yerlerde Genel Yönetim Kurulu kararıyla şube ve temsilcilik açabilir. Karar üzerine, Dernek Genel Yönetim Kurulunca yetki verilen en az üç kişilik kurucular kurulu, şube açılacak yerin en büyük mülki amirine şube kuruluş bildirimini. 2 adet dernek tüzüğünü ve gerekli belgeleri verir. Temsilciliğin adresi yönetim kurulu kararıyla temsilci olarak görevlendirilen kişi veya kişiler tarafından o yerin mülki idare amirliğine yazılı olarak bildirilir.

MADDE 33- ŞUBELERİN ORGANLARI:

Şube organları, Şube Genel Kurulu, Şube Yönetim Kurulu, Şube Denetleme Kurulu’ndan ibarettir.

MADDE 34- GÖREV VE YETKİLERİ:

Şubeler tüzel kişiliği olamayan, dernek amaç ve hizmet konuları doğrultusunda özerk faaliyetlerde görev ve yetkili, tüm işlemlerinden doğan alacak ve borçlarından ötürü kendisinin sorumlu olduğu dernek iç örgütüdür.

MADDE 35- Şubelerin Organları ve Şubelere Uygulanacak Hükümler

Şubenin organları, genel kurul, yönetim kurulu ve denetim kuruludur. Genel kurul, şubenin kayıtlı üyelerinden oluşur. Yönetim kurulu beş asıl ve beş yedek, denetim kurulu ise üç asıl ve üç yedek olarak şube genel kuruluna seçilir.

Bu organların görev ve yetkileri bu tüzükte yer alan dernekle ilgili diğer hükümler, mevzuatın öngördüğü çerçevede şube’de de uygulanır.

MADDE 36- Şubelerin Genel Kurullarının Toplanma Zamanı ve Genel Merkez Genel Kurulunda Nasıl Temsil Edileceği

Şubeler, genel kurul olağan toplantılarını genel merkez genel kurulu toplantısından en az iki ay önce bitirmek zorundadırlar. Şubelerin olağan genel kurulu,2 yılda bir, temmuz ayı içerisinde, şube yönetim kurulunca belirlenecek gün yer ve saatte toplanır.
Şubeler, genel kurul sonuç bildiriminin bir örneğini toplantının yapıldığı tarihi izleyen otuz gün içinde mülki idare amirliğine ve demek genel merkezine bildirmek zorundadırlar.
Şubeler, genel merkez genel kurulunda seçimlik ve doğal delegelerle temsil edilir. Şubelerin yönetim ve denetim kurulu başkanları doğal delege olarak, şubede kayıtlı her yirmi (20) üye için bir (1), arta kalan üye sayısı 10’dan fazla veya toplam üye sayısı 20′ den az ise bu üyeler içinde bir olmak üzere seçilecek delegeler de seçimlik delege olarak, şubeyi temsilen genel merkez genel kuruluna katılma hakkına sahiptir.
Genel merkez genel kuruluna en son şube genel kurulunda seçilen delegeler katılır. Genel merkez yönetim ve denetim kurulu üyeleri genel merkez genel kuruluna katılır, ancak şube adına delege seçilmedikleri sürece oy kullanamazlar.
Şubelerin yönetim veya denetim kurulunda görevli olanlar genel merkez yönetim veya denetim kuruluna seçildiklerinde şubedeki görevinden ayrılırlar.

MADDE 37- MERKEZ GENEL KURULDA TEMSİL:

Şubeler Merkez Genel Kurulunda bütün üyeleri ile temsil edilir.

MADDE 38- OYLAMA:

Bu tüzükte başka hüküm bulunmadığı hallerde derneğin bütün organları salt çoğunlukla toplanır, kararlar katılanların salt çoğunluğuyla alınır.

MADDE 39- DEFTER VE KAYITLAR:

Yönetim Kurulu aşağıda gösterilen defterleri tutar:

  • Karar Defteri: Yönetim kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı toplantıya katılan üyelerce imzalanır.
  • Üye Kayıt Defteri: Derneğe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin ödedikleri giriş ve yıllık aidat miktarları bu deftere işlenebilir.
  • Evrak Kayıt Defteri: Gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır.
  • Demirbaş Defteri: Derneğe ait demirbaşların edinme tarihi ve şekli ile kullanıldıkları veya verildikleri yeler ve kullanım sürelerini dolduranların kayıttan düşürülmesi bu deftere işlenir.
  • İşletme Hesabı Defteri: Dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir.
  • Alındı Belgesi Kayıt Defteri (EK- 10): Alındı belgelerinin seri ve sıra numaraları, bu belgeleri iade edenlerin adı, soyadı ve imzaları ile aldıkları ve iade ettikleri tarihler bu deftere işlenir.

MALİ HÜKÜMLER

MADDE 40- GELİRLER VE MALLAR:

Derneğin gelirleri, ödentiler, bağışlar ve öteki gelirlerdir. Amacını gerçekleştirebilmek ve yapacağı çalışmaları sürdürebilmek için demek taşınır ve taşınmaz mal edinebilir.

MADDE 41- BORÇ YÜKLEYEN İŞLEMLER:

Derneğe borç yükleyen tüm işlemler ile 100.- TL’sini aşan tüm harcamalarda, Demek Başkanı veya Genel Sekreterle birlikte Saymanın imzalarının bulunması zorunludur.100.- TL’sini aşmayan harcamalar Dernek Başkanı, Genel Sekreter ve Genel Saymanın tek başına imzası ile yapılabilir.

MADDE 42- MAKBUZLAR VE HARCAMA BELGELERİ:

Derneğin geliri ve giderleri makbuzla ve diğer yasal belgelerle belgelendirilir. Ödentiler şubelerce toplanır. Toplanan ödentilerin %20’si en geç ayın 20’sine kadar Genel Merkeze gönderilir.

MADDE 43- DERNEK TÜZÜĞÜNÜ DEĞİŞTİRMEK:

Demek tüzüğü, Yönetim Kurulu’nun ya da üyelerin beşte birinin yazılı teklifi ile, Genel Kurula katılan üyelerin 2/3 kabul oyu ile değiştirilir.

MADDE 44- DERNEĞİN FESHİ:

Derneğin feshine Dernek Genel Kurulu karar verir. İlk toplantıda, tüzüğe göre Genel Kurula katılma hakkı olan üyelerin en az üçte ikisinin toplantıya katılması şarttır. Bu suretle çoğunluk elde edilemezse, ikinci kez toplanmak üzere çağrı yapılır. Bu çağrı üzerine toplanacak üyeler, sayıları ne olursa olsun fesih konusunu görüşebilir. Fesih hakkında kararlar, hazır bulunan üyelerin üçte iki çoğunluğu ile alınır.

MADDE 45- FESİH SONUNDA MALLARIN TASFİYESİ:

Derneğin feshine karar veren Genel Kurul, dernek mallarının tasfiyesi için üç kişilik bir kurul seçer. Bu kurul, dernek mallarını, alacak ve borçlarını saptar, alacakların alır, borçlarını öder. Feshe karar veren
Genel Kurul, malların hangi kuruluşa devredileceğine de karar verir.

MADDE 46- BELİRTİLMEYEN KONULAR:

Bu tüzükte belirtilmeyen konularda Dernekler Yasasına ve ilgili diğer mevzuata göre hareket edilir.

MADDE 47- Dernek yönetim kurulu kararı ile her türlü şekilde borçlanabilir.

Hüküm Eksikliği

Madde 48-Bu tüzükte belirtilmemiş hususlarda Dernekler Kanunu, Türk Medeni Kanunu ve bu kanunlara atfen çıkartılmış olan Dernekler Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuatın dernekler hakkındaki hükümleri uygulanır.

Scroll to Top