
Devletin yok saydığı Roman mahallesi: Sarıgöl
Gaziosmanpaşa'da bir Roman mahallesi Sarıgöl. Kentsel dönüşümle 2006 yılında tanışan mahalle bugün riskli alan ilan edilerek yıkımla karşı karşıya bırakıldı... Etrafını çevrelen yüksek binalar ise halkın yaşamını tehdit ediyor.
Kentsel Dönüşüm o kadar yakınımıza sokuldu ki…Yoksulların adeta yaşaması ve hatta ayakta kalması güçleşti. Bu durum pek çok mahalle de kendini gösterirken yeni bir kentsel dönüşüm mahallesi tanıdım.
Yıllardır bu işlerin peşinde koşan biri olarak o mahalleyi yeni tanış olmaktan utandım! Evet, Gaziosmanpaşa’da Sarıgölmahallesi… Sıfır Ayrımcılık Derneği’nin yürüttüğü Rodimata Projesi kapsamında akademisyen ve avukatlarla Taksim’den toplu taşıma aracı 55T’ye binerek son durak Gaziosmanpaşa’da indik… Bizi karşılamaya başında takkesi, üzerinde cübbesi ve sakalıyla Şadi amca geldi.
Kalabalıklar arasından geçerek Sarıgöl mahallesine giriş yaptık… Burası 2006 yılında tanışmış kentsel dönüşümle ve bir Roman mahallesi. Bir yol ayırıyor Gaziosmanpaşa’yla bu mahalleyi… Şadi amca mahalleyi kuşatan yüksek binaları göstererek, “bizi kuşatarak buradan gitmemizi istiyorlar, nereye gideceğiz ki… ”
Sonra mahallenin nasıl kurulduğunu anlatıyor 65 yaşındaki Şadi amca…
80 YILLIK MAHALLEMİZİ YIKACAKLAR
“1950’de Beyazıt’ın çeşitli yerlerinden geldiler… Burası askeri yeriymiş. O yıllarda Menderes tarafından yerleşime açılmış. Burada yaşayan insanların kimliklerine bakın çoğunun Eminönü-Beyazıt yazar… Mübadeleyle oralara gelenler yani… İlk mahalle biziz. 70-80 yıllık mahalleyi yıkıyorlar…”
Mahallenin içine daldıkça kederli yüzler asılıyor merdivenlerin başına… Kendi kentimizde turist olarak algılanıyoruz; ne acı! Görememenin, duyamamanın ağırlığıyla, Şadi amcaya soruyorum, burası tapulu, siz ne gerekçe sundular diye…
Yanıt tıpkı diğer kentsel dönüşüm mahallelerde yaşananlarla aynı!
“Gecekondu bölgesi dediler, dava açtık sonrada yenileme denildi, en son olarak da riskli alan ilan ettiler… “
Bu sözleri söylerken yeni yapılan şantiye alanının önünden geçiyoruz, 50 metre ileride yüksek binalar var, Şadi amca, eliyle işte şu binalar var ya, orası riskli değil, burası riskli.. Gerisini siz düşünün…”
ÇOK ACI ÇEKTİK, NASIL ANLATAYIM
Her şey o kadar garipti ki, 800 hanelik mahalle şantiyelerle, vinçlerle, ve moloz yığınlarıyla kuşatılmış… Bir ülkenin kendi devleti insanını ancak böyle zulüm yapar diyor, hiçbir güvenliği olmayan inşaat, mahallenin hemen yanında devam ediyor, inşaatın molozun mahallenin üzerine yığmışlar adeta tehlike saçıyor, ama sonuç bunları ne gören ne de duyan var!
Şadi amcayla mahalleyi dolaşmaya devam ediyoruz… “Devletimiz bu acıyı duymuyor…” diyor ve ekliyor: Ak Parti belediye başkanı bize söz verdi, size ev vereceğiz, kimseyi mağdur etmeyeceğiz dedi… 300 kişi gitti buradan, ancak pişman oldular, çünkü ne kira ödeyebiliyorlar ne de yaşayabiliyorlar… “
Sarıgöl’ü 6 firma almış ama Acarlar üzerinden yürütülüyormuş proje.
Şadi amca biraz daha öfkeli, “çok acı çektik, nasıl anlatayım, şimdi bize kalkıp sizi sitelere koyacağız diyorlar, havuzlu vs… Şimdi sen bizim kıyafetimize bakınca anlarsın yoksul olduğumuzu, o zaman bu devlet bizimle dalga mı geçiyor, bu dönüşüm mü? Değil, bizim hayatımız değişmeyecek, daha da yoksul olup yaşamımızı elimizden alacaklar… Bu bir rantsal dönüşümdür…”
BU GECEKONDU BİZİM KÖŞKÜMÜZ
Şadi amca gidenler için de çok mücadele etmiş, defalarca anlattım, burası sizin köşkünüz sakın bırakmayım demiş ama belediye ikna odalarıyla halkı kandırmayı başarmış…
Şadi amcayı en çok üzen de bu… 80 yılda kurdukları bu komşuluk ilişkilerinin yok olması. “Biz parasız yaşarız burada ama o sitede yaşayabilir miyiz? Diyor…”
Mahalle camisine giriyoruz, konuklar için ayarlamışlar, mahalleli ve bizler hep birlikte oturup sohbete devam ediyoruz…
Halil İbrahim Aslan engelli… Öfkesi ise büyük; Burada yaşayanların hepsi fakir insanlar. Hepsi anneden babadan kalma evlerde oturuyorlar. Belediye tarafından bu evler alınıyor, burayı mecburen elimizden alıyor. Mecburi vereceksiniz diyor, evlere 30-40 milyar gibi bedeller ödenip kovuyorlar bizi. Burada kalabalık aile, her birine pay düşse elimize geçen 10 bin falan... Bu parayla nereye gideceksin, ben gidemem…”
Kadınlar da rahatsız… Bir belirsizliğin içine düşmüşler adeta…
YOKSULLAR KAPİTALİST SİSTEME AYKIRILAR
Bütün bu konuşmaların, yaşamın, tanıklık ettiğimiz yoksulluğun ve elbette hayatı kuşatan kentsel dönüşümü Korhan Gümüş’ün birkaç cümlesiyle özetleyelim: Rant makası yüksek, kapitalizme hizmet etmiyorsunuz, aynı şekilde yaşantılarında parada pulda gözlerinin olmaması, dolayısıyla da yoksulların temsil kabiliyeti zayıf diye yok sayan bir mantık var burada ve bundan dolayı kaybediyorlar. Çünkü bu yaşam kapitalist sisteme aykırı!
Gülşen İşeri
22.06.2014
Kaynak: İnsan Haber
http://insanhaber.com/insan-ozel/devletin-yok-saydigi-roman-mahallesi-sarigol-41130