İstanbul’da Romanlarla dayanışma etkinliği

İstanbul'da Romanlarla dayanışma etkinliği

Romanlara yönelik ayrımcılığa dikkat çekmek amacıyla Avrupa'nın 15 ayrı ülkesinde ve İstanbul'da eş zamanlı etkinlikler yapıldı. Romanlar, "demokrasi paketi"nde açıklanan maddelerin belli iyileştirmeler sağlasa da yeterli olmadığını belirtti.

İSTANBUL- 5-6 Ekim Uluslararası Romanlarla Dayanışma Günü dolayısıyla, Romanlara yönelik ayrımcılığa dikkat çekmek amacıyla Avrupa'nın 15 ülkesinde eş zamanlı olarak etkinlikler gerçekleştirildi.

Türkiye'de ise Sıfır Ayrımcılık Derneği ve Sosyal Değişim Derneği, İstanbul'da etkinlik düzenledi.

Dün başlayan etkinlikte yönetmenliğini Elmas Arus ve H. Haluk Arus'un yaptığı "Buçuk" adlı film gösterimi gerçekleştirilmişti.

Bugün ise müzikal program gerçekleştirildi. Taksim Tünel Meydanı'nda gerçekleştirilen etkinliğe Roman müzisyenler ve Roman rap müzik grubu Tahribad-ı İsyan sahne aldı.

Romanlar, etkinliğe katılan ve kendilerine destek verenlere çiçek dağıtarak teşekkür etti.

'AYRIMCILIK SÜRÜYOR'

Müzik dinletisinin ardından Sıfır Ayrımcılık Derneği Başkanı Elmas Arus açıklama yaptı. Romanların gerek Avrupa'da gerekse de Türkiye'de maruz kaldıkları ayrımcılığın inkar edilemez boyutlara ulaştığını ifade eden Arus, "Roman toplumu, Romanya'da suyu elektriği olmayan duvarlarla ayrılmış mahallelere itilmişken, Bulgaristan'da şehir gettolarına sıkışmış durumda. Çek Cumhuriyeti'nde ve Macaristan'da giderek artan Neo-Nazi militanlarının, Fransa'da ise açık dışlamanın hedefi olmaya devam etmekteler. İsveç, Almanya, İtalya, Sırbistan ve Moldova'da olduğu gibi gündelik ayrımcılığa maruz kalmaktadır" dedi.

Türkiye'de ise Romanların Sulukule, Tarlabaşı, Sarıgöl, Bursa Kamberler gibi yerlerde 'Kentsel Dönüşüm Projesi' adıyla sosyal alanlardan dışlandığını belirten Arus, yoksulluk, konut, işsizlik, sağlık, eğitim, ayrımcılık ve sosyal yaşama katılım gibi sorunlarının çözüm beklediğini söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı "demokrasi paketi"nde Romanlara ilişkin bazı maddelerin olduğunu ve bunun "iyileştirme" getirebileceğini söyleyen Arus, "Bu düzenlemeler Romanlara yönelik ayrımcılık konusunda her ne kadar iyileşme sağlasa da sorunun çözümüne ilişkin uzun vadeli ve bütünlüklü bir mücadele stratejisi ve programı gerekiyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: Etkin Haber Ajansı

http://www.etha.com.tr/Haber/2013/10/06/guncel/istanbulda-romanlarla-dayanisma-etkinligi/

Öneriler

Bianet Temsilcileriyle Bir Araya Geldik.

Batı Balkanlar ve Türkiye’de Roman Entegrasyonu için AB Ödülü

Roman Eğitim Fonu Uzman Başvuru Çağrısı Uzatıldı!

Roman Eğitim Fonu Burs Program İçin Uzmanlar Aranıyor!

Scroll to Top